Спортивні канали

середу, 24 травня 2017 р.

Ставши чемпіоном України в десятий раз, «Шахтар» отримав моральне право розмістити над логотипом зірочку - таку, яких у «Динамо» вже дві. Це аж ніяк не обов'язкова норма: як то кажуть, господар - пан. А поки гірники розмірковують - коротко пробіжимося по вітчизняному і зарубіжних прецедентів.

Прошу всіх поглянути на небо! Знизу зірочки здаються маленькі-маленькі. Але варто тільки нам взяти телескоп і подивитися озброєним оком ... як ми вже бачимо дві зірочки, три зірочки, чотири зірочки ... Найкраще, звичайно, п'ять зірочок!

Почнемо з України. У нас все ясно. Динамівці обзавелися зіркою в 2003 році, ставши чемпіонами в десятий раз. У клубі велися серйозні обговорення про те, чи варто враховувати тринадцять чемпіонських титулів, здобутих ще в СРСР. Перемогла тоді суто національна точка зору - обмежитися своїми перемогами. Але не бажали одним махом перекреслити славне минуле не здавалися, і влітку 2007-го питання про появу другої зірки на футболці знову постало на порядку денному.

Історична подія відбулася 7 вересня, коли в столицю України для проведення товариського матчу, присвяченого 80-річчю київського футбольного клубу «Динамо», прибув «Мілан». Тоді в послужному списку киян значилося 12 українських титулів. У сумі - 25. Зараз на рахунку біло-блакитних в цілому вже 28 чемпіонських звань. До третьої зірки всього нічого ...

Напевно, зірка за десять чемпіонських - саме те для клубів, які почали брати участь в національних першостях в тридцятих роках минулого століття. У Росії регламентом передбачено дозвіл (але не розпорядження) розміщувати на футболці зірочку за п'ять тріумфів, але там до 2013 року враховували виключно свої чемпіонати. Запозичить ми досвід сусідів, у «Динамо» було б вже три зірочки. Для нової-старої емблеми клубу - ромба ще нормально, але чотири виглядали б вже не дуже органічно.

Але не ми, а сусіди, залишивши базове число п'ять, взяли на озброєння наш, а точніше, динамівський, тому що «Зорі» і «Дніпру» до їх радянських перемог додати нічого. У 2013-му додали до російських титулів радянські. У нинішньому сезоні у «Спартака» було чотири зірочки.

ПО СУСІДСТВУ СО скудетто

Почалося ж усе з «Ювентуса», повісив зірку на футболку на честь свого десятого чемпіонства ще в 1958 році. Ось і з'явилася вона поруч зі скудетто. Останнє - суто італійська традиція, що зародилася в двадцятих роках минулого століття з ініціативи національної футбольної асоціації - попередниці серії А, утвореної в 1929 році).

А винахідником її вважається відомий поет, драматург і воєначальник Габріель д'Аннунціо, який запропонував розмістити зображення національного прапора, що вперше з'явився на футболках італійської військової команди під час одного з товариських матчів, на формі футбольної команди з Фіуме. Цей австро-угорське місто був остаточно приєднаний до Італії в 1924 році після того, як ще в 1919-му був відрубати італійцями у утворився після першої світової війни Королівства сербів, хорватів і словенців.

Попутно зауважу, що після Другої світової війни Фіуме з його змішаним слов'яно-італійським населенням відійшов до Югославії - і став називатися Рієка. До речі, що Фіуме, що Рієка в перекладі означають одне і те ж - Річка. Сама ж річка називається Р'єчина. Вона впадає в Адріатичне море неподалік від Рієки.

Першим володарем scudetto (в перекладі з італійської - щиток) став в 1924 році клуб «Дженоа», який отримав право носити його в сезоні-1924/25. Скудетто мало зовсім не такий вигляд, як у наш час, але ми не про це. Згодом зародилася футбольну традицію підтримали і представники інших видів спорту країни. З самого своєї появи нашивка у вигляді щитка з кольорами національного прапора носиться в наступному після чемпіонського сезону. Зараз вона належить «Ювентусу», і в наступному сезоні теж залишиться у нього.

Є також ще і менш розкручена кругла триколірна кокарда, що з'явилася на світло куди раніше, але в футбол впроваджена пізніше, яку носить володар Кубка Італії. Вона ж, до речі, є і одним із символів ВПС країни.

А повертаючись до зірок на футболках італійських клубів, зазначу, що по одній зірочці є у «Мілана» і «Інтера», котрі здобували перемоги в серії А за 18 раз (другий - з урахуванням штучного титулу 2006 року, в той час як в 2005-му його просто порахували неразигранним). У сезоні, що завершується на грудях у гравців «Ювентуса» красувалися крім реклами і фірмового знака виробника форми скудетто, кокарда і емблема клубу з трьома зірками, що нагадують про 33 чемпіонство (це якщо ще не брати до уваги відібрані титули 2005 і 2006-го).

Не знаю, чи залишаться зірки в наступному сезоні. З чинним лого вони гармоніюють, але як буде з новим, мінімізованих, з яким «Стара синьйора» почне грати влітку?

Немає коментарів:

Дописати коментар